Aan het begin van onze samenwerking hadden we afgesproken om de proces te laten ontstaan en om elkaar los te laten, niet alles een richting willen op sturen zodat we met een open mind kunnen samenwerken. We hadden besloten om de stations af te gaan opzoek naar inspiratie voor een workshop, nog geen idee wat het moest worden.
Wat direct ons aandacht had was de werkplaats keramiek, na een gesprek met een praktijkopleider was het ons duidelijk dat er mogelijkheden waren met het idee van hergebruiken van klei.
De leerlingen van VMBO Thorbecke hebben in hun vorige lessen kennisgemaakt met het ontwerpen van een gebouw, aan de hand van klassieke voorbeelden. Ze hebben nog niet eerder met klei gewerkt. Een perfecte kans dus om een workshop te geven over klei.
- Door klei te gebruiken, willen we onze leerlingen contact laten maken hun leefomgeving die ook uit aarde bestaat.
- Alles in de stad vindt zijn oorsprong in de rivier (afzetting) van de Rotte.
- Ook gebouwen worden van oudsher van bakstenen gemaakt; gebakken klei. Door de leerlingen een fantasiegebouw te laten maken, willen we ze dit proces, hun stad, hun aarde eigen laten maken. En natuurlijk beschouwen we kunstwerken rond het thema aarde/klei en recycling.
Type leerlingen: Adhd, gedragsproblemen. De straat cultuur is letterlijk de school ingedrongen. Lessen zullen niet altijd soepel verlopen. De leerhouding, motivatie is vaak zoek!
Ik ala vaste docent kent het doelgroep en weet welke methoden het beste aansluiten dus had ik twee methoden gekozen pbs en zno. Om ervoor te zorgen dat Merel en ik een geslaagde workshop hebben was het voor ons beter om de taken te verdelen, dat Merel de workshop presentatie doet, Ik ben aanwezig als vaste docent en hou me bezig met klassenmanagement.
Methoden die goed aansluiten bij deze doelgroep zijn:
De Methode PBS Positive behavior support (positief benaderen van de leerlingen, positief bekijken van situaties. Werken met korte spanningsbogen (haalbare doeleden) bijvoorbeeld verschillende werkvormen binnen 1 les. Hou rekening met meervoudige intelligentie.
De Methode Zonne van naaste ontwikkeling.
het aanspreken van het kind op een niveau dat net buiten bereik is van wat een kind op eigen kracht kan. (Wat een kind zelfstandig kan, is de actuele ontwikkeling. Waar een kind hulp bij nodig heeft, is de naaste ontwikkeling)
Omdat deze groep leerlingen niet eerder met klei hebben gewerkt is de concept van naaste ontwikkeling een doel om hen nieuwe kennis en vaardigheden te leren
We hadden besloten om de workshop niet dicht te kaderen, zodat de leerlingen de opdracht zelf kunnen inkleuren.
Leerlingen gingen aan de slag door eerst te spelen met de klei en ontdekken hoe zij de klei werkbaar maken door te kleden, rollen, water toevoegen ezv.
Leerdoelen:
In contact met de aarde komen, zodat je beter kan handelen ten gunste van de aarde: afval heeft evenveel waarde als ‘nieuw materiaal’. Leren dat gebouwen, steden zijn gebouwd op en met aarde/klei.
Proces laten voelen van het maken van het werkbaar maken van materiaal, maken van een kunstzinnig product, tot afbraak en recycling tot weer bruikbaar materiaal. Samen iets maken waar je tijd, energie en materiaal - aarde - voor nodig hebt.
Beschouwen van kunstwerken rond aarde/klei en recycling. Reflecteren op het gehele proces, steeds per onderdeel
Het enthousiasme van de leerlingen resulteerde in opmerkingen als: Mogen we vaker met klei werken? Meneer dit is rustgevend en Ik ben echt blij met wat ik heb gemaakt!
De leerlingen hebben na het einde van de les goed meegewerkt door hun gemaakte kunstwerk kapot te maken en inslaan. Een beetje agressiviteit was op zijn plaats om frustratie kwijt te rakken. dit ritueel past helemaal bij het doelgroep.
Samenwerken en taken verdelen
samenwerken ging goed omdat wij elkaar de vrijheid en ruimte hebben gegeven. ik ben een hele andere type docent dan Merel, haar kracht was timemanagment en einde controle voor een overzicht waar we staan en het corrigeren van teksten domdat ze goed is met taal. Mijn kracht zat meer in het ideen bedenken en het organiseren uitvoeren van het project
Workshop geven.
Een Pittige doelgroep vmbo kader, ik heb in het begin eerst een relatie moeten bouwen voordat ze wat van mij aannemen, Bij deze doelgroep moet je niet top down werken maar op hun belevingswereld gaan zitten en connectie met hen maken. Wat niet goed ging was dat mijn mede student ging dreigen met staf geven en leerlingen uit de les verwijderen waardoor het flink uit de had is gelopen. om dat leerling dan weigert om de leslokaal te verlaten en wordt de sfeer erg vijandig.
Ik had de leerling meegeneomen naar de gang en had met hem een gesprek en ik had meteen PSB methode toegepast om deze leerling te helpen om de situatie ook vanuit de kant van de docent te bekijken. Uitendelijk naam ik hem weer de les in en had hij goed gewerkt tot einde van de les.
Wat kon beter ?
- Organisatie in de zin van leerlingen meenemen de natuur in en zelf klei gaan scheppen is iets wat de workshop veel meer dynamiek zou hebben gegeven.
- Ik vond het jammer dat wij heel snel door de presentatie heen moesten en vaak veel overslaan omdat de leerlingen zich na 3 min al zich beginnen te vervelenen erg primitief reageren.
- de workshop is ontwikkelt voor een havo niveau maar is gegeven aan een vmbo kader klas
- De leerlingen vmbo-kader hebben weinig aansluiting met het thema recycling en in contact met de aarde, zodat je beter kan handelen ten gunste van de aarde: afval heeft evenveel waarde als ‘nieuw materiaal’.
Een eigen methode
Vanuit mijn visie als kunst docent ben ik altijd bezig geweest met mijn leerlingen willen inspireren. Met mijn Kunst lessen wilde ik de fijne motoriek bij mijn leerlingen verbeteren, zodat de leelingen kwalikatief beter werk zullen gaan maken.
Maar om mijn leerlingen te helpen om beter te worden is reflecteren op eigen werk en zichzelf leren uitdrukken beeldend moet ik juist als docent een stapje terug nemen en niet de hele opdracht dicht kaderen wat ik altijd al doe. juist de leerling ruimte geven om zelf dingen te ondekken. dat is wat ik heb gedaan tijdens deze samenwerking de leerlingen laten exsperimenteren met matriaal en spelende ondekken. Een stijl wat tegenovergestelde is van mij. Hier op ben ik gaan reflecteren en ben ik erachter gekomen dat ik niet alleen het fijne motoriek wil verbeteren maar naar de kern van mijn visie wil komen en dat is leerlingen inspireren, zelf vertrouwen geven om het zelfreflectie, zelfexspressie en zelfsturing te actieveren. De doel van mijn visie is inspireren, werken aan zelfvertrouwen en het verbeteren van de fijne motoriek waardoor er kwalitatief beter werk wordt geleverd
Vergelijken van workshops leelingen thorbecke en studenten wdka
opvallend is dat ervaren studenten en onervaren leerlingen op vergelijkbare manieren beginnen te werken bijvoorbeeld klei rollen, plaat maken uiteindelijk beetje water toevoegen, al deze wervormen heb ik gezien dat mijn leerlingen die het allemaal op intuitie te werk zijn gegaan.
Add comment
Comments